gerincsérv

Lumbágó vagy gerincsérv: mi a különbség a kezelésükben?

Két gyakori fájdalmas állapotról beszélünk a lumbágó és a gerincsérv kapcsán. Sok hasonlóság mutatkozik a két probléma között, hiszen mind a kettő a hát alsó részét érinti és erős fájdalommal jár. A hatékony kezelés érdekében a tüneteket és az anatómiát is meg kell érteni.

 

Tünetek és a kiváltó okok

A lumbágó derékfájdalommal jelentkezik és kifejezetten a hát alsó tájékán vagy a keresztcsontnál érezhetünk nyilalló fájdalmat. A betegség során az ágyéki gerincoszlop mellett található izom feszül meg. Kialakulásának leggyakoribb oka, ha a gerincet megerőltetjük. Általában 50 éves kor felett következhet be, hiszen a gerinc környékén lévő izmok már meggyengülnek. A gerincsérv legtöbbször porckorongsérvet jelent, amikor a porckorongok közötti zselés anyag elmozdul vagy leszakad a porckorongról. A porckorong ekkor elkezdi nyomni a mellette lévő ideggyököket és ez okozza a fájdalmat.  A fájdalom deréktájon jelentkezik, amelyet akár egy rossz testtartás is előidézhet.

Fontos a pontos diagnózis

Nagyon fontos a megfelelő diagnózis felállítása, hogy a megfelelő kezelést alkalmazzák a betegségre. A szakorvosok általában áttekintik az orvosi előzményeket, fizikai vizsgálatot végeznek és kérhetnek CT vagy MRI képalkotó vizsgálatot is.

Kezelések

A gerincsérv kezelése a tünetek súlyosságától függ. Konzervatív kezelés a pihenés, a fájdalomcsillapítás és a fizioterápia. Fizioterápiával a gerinc körüli izmokat erősíthetjük, így a nyomás csökkenni fog. Sok esetben injekció kúrát is alkalmaznak a fájdalmak enyhítésére. Amennyiben súlyos a gerincsérv, akkor műtéti beavatkozás is szóba kerülhet. Fontos, hogy a műtétet követően sem maradhatnak el a fizioterápiás kezelések, hiszen a jövőben is meg kell akadályozni azt, hogy a gerinc mellett található izmok gyengék maradjanak. Életmódváltozás, egészséges testsúly, megfelelő testtartás, ezek is befolyásolhatják a gyógyulási folyamatot.

 

A lumbágót sokféle módon lehet kezelni. A terápiák célja, hogy a fájdalmat enyhítsük. Itt is fontos, hogy a kiváltó okot megtalálják, majd ezután következhet a terápia. Manuálterápiával a csigolyák és az ízületi blokkokat oldják fel és mobilizálják azokat. A www.gyogytornaszom.hu weboldalon ezt is kifejtik. Gyógyszeres kezeléssel inkább csak a fájdalmakat lehet enyhíteni. Abban az esetben, ha nagyon intenzív a fájdalom, akkor az orvos szteroid injekciót is elrendelhet. A lumbágónál javasolt a sok pihenés, de a későbbiekben fontossá válik a mozgásterápia. Speciális gyógytorna és fizikoterápia mellett a lumbágó által okozott erős fájdalom nagymértékben enyhíthető.  Melegítéssel az izmokat lehet ellazítani, ehhez elegendő egy melegítő párna vagy egy speciális tapasz. A túlzottan forró melegítéstől tartózkodjunk, mert pontosan ellentétest hatást fogunk elérni és ideggyulladás alakulhat ki. A masszázs és az akupunktúra is segíthet enyhíteni a tüneteket, de ezeket csak a konzervatív kezelések támogatására érdemes alkalmazni.

Két gyakori fájdalmas állapotról beszélünk a lumbágó és a gerincsérv kapcsán. Sok hasonlóság mutatkozik a két probléma között, hiszen mind a kettő a hát alsó részét érinti és erős fájdalommal jár. A hatékony kezelés érdekében a tüneteket és az anatómiát is meg kell érteni.   Tünetek és a kiváltó okok A lumbágó derékfájdalommal jelentkezik és…

Két gyakori fájdalmas állapotról beszélünk a lumbágó és a gerincsérv kapcsán. Sok hasonlóság mutatkozik a két probléma között, hiszen mind a kettő a hát alsó részét érinti és erős fájdalommal jár. A hatékony kezelés érdekében a tüneteket és az anatómiát is meg kell érteni.   Tünetek és a kiváltó okok A lumbágó derékfájdalommal jelentkezik és…